Toch geen fusie Nissan, Honda en Mitsubishi. Wat betekent dit voor Nissan?

geen fusie Nissan, Honda en Mitsubishi

De fusie tussen Nissan, Honda en Mitsubishi gaat niet door. De Japanse fabrikanten kwamen er niet uit en zetten een streep door hun plannen. Voor Honda is dat geen probleem, maar Nissan staat er minder goed voor. Met dalende verkoopcijfers en grote bezuinigingen moet het bedrijf snel een nieuwe koers kiezen.

Waarom is de fusie dan afgeblazen?

De fusie tussen Nissan, Honda en dus ook Mitsubishi – al was dat merk er slechts zijdelings bij betrokken – had een heel logische stap kunnen zijn om de problemen de kop in te drukken. Samen hadden ze de kosten kunnen drukken en sneller nieuwe elektrische modellen kunnen ontwikkelen.

Waar het in eerste instantie leek te gaan om een gelijkwaardige samenwerking, veranderde de opzet gaandeweg tot iets waar Nissan zich absoluut niet in kon vinden. Honda wilde Nissan via een aandelenruil onderbrengen als dochterbedrijf, met Honda als moedermaatschappij. Dat ging Nissan te ver. De onderhandelingen liepen vast, en uiteindelijk trokken beide partijen zich terug.

Heeft dit grote gevolgen voor Nissan?

Honda kan prima zonder deze fusie. Het bedrijf is financieel gezond en heeft een duidelijke strategie voor de toekomst. Nissan heeft het momenteel vele malen moeilijker.

Dalende verkopen en bezuinigingen

De afgelopen jaren heeft Nissan aardig wat marktaandeel verloren, vooral in de VS en China. Als reactie daarop heeft het bedrijf een ingrijpend kostenbesparingsprogramma aangekondigd:

  • Maar liefst 2,6 miljard dollar aan bezuinigingen.
  • Sluiting van fabrieken en productielijnen.
  • Ontslag van duizenden werknemers wereldwijd.

De fusie had extra investeringen en technologische samenwerking kunnen opleveren, maar nu moet Nissan het zelf zien op te lossen. En reken maar dat dat pijn doet.

Welke opties resteren Nissan nog?

Nu de fusie niet doorgaat, moet Nissan snel schakelen om een nieuwe koers te bepalen. Het bedrijf heeft verschillende mogelijkheden om zich staande te houden.

1. Partnerschap met Foxconn

Foxconn, bekend als de producent van Apple-producten, wil een grotere rol spelen in de auto-industrie. Het Taiwanese bedrijf zou Nissan kunnen helpen bij efficiëntere productie en accutechnologie.

2. Versneld overstappen op elektrische auto’s

Waar Nissan met de Leaf ooit vooropliep, loopt het nu achter op concurrenten als Tesla en BYD. Het merk moet sneller nieuwe modellen ontwikkelen en daadwerkelijk beginnen met de overstap naar volledig elektrische auto’s.

3. Nog meer uit de alliantie met Renault en Mitsubishi halen

Nissan maakt al deel uit van een samenwerking met Renault en Mitsubishi, maar doet daar nu relatief weinig mee. Door de banden aan te halen, kan het bedrijf mogelijk profiteren van gedeelde technologie en investeringen.

Nissan heeft, ondanks onzekere toekomst, nog kansen

De mislukte fusie maakt de situatie voor Nissan lastiger, maar niet uitzichtloos. Als het bedrijf de juiste keuzes maakt, kan het zich herstellen en een rol blijven spelen in de markt voor elektrische auto’s. Maar er is geen tijd te verliezen.

696 392 Lease-e

De aanschafwaarde is het maximale leasebedrag exclusief BTW. De BTW betaal je zelf aan en kan je als ondernemer terugvragen van de belastingdienst.

Het bedrag dat je bij het afsluiten van het leasecontract direct overmaakt. De aanbetaling verlaagt je leasebedrag en je maandelijkse termijn.

Het bedrag dat je aan het einde van het contact betaalt. Hierover betaal je alleen rente.